wist je dat al?

 

  


Wist je dat -89,2 °C de laagste buitentemperatuur ooit gemeten is?

 

Vostok is een Russisch weerstation op de Zuidpool. Het ligt 3488 meter (bijna 3,5 kilomter) boven zeeniveau. Tijdens de lange winters is de temperatuur gemiddeld -65 °C, terwijl in de korte zomers deze gemiddelde -30 °C is. 

De laagste temperatuur die ooit op aarde is waargenomen werd hier gemeten op 21 Juli 1983 en was -89,2 °C (-128,6 °F). 


 Wist je dat Coca-Cola vroeger cocaïne bevatte?

Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Het idee om het drankje Coca-Cola te noemen komt van zijn zakenpartner Frank Robinson in 1885. De naam komt van de twee "medische" ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten. Hoeveel cocaïne er in cola zat is niet duidelijk, maar dat het er inzat staat vast. Het was zelfs zo dat Frederick Allen vond dat het erin moest blijven, ondanks de hevige kritieken, om de naam Coca-Cola te beschermen. Tegenwoordig zit er natuurlijk geen Cocaïne meer in.


Wist je dat ratten en paarden niet kunnen overgeven?

 

Ook een aantal andere knaagdieren naast de rat kunnen niet overgeven. Ook het paard kan dit niet. Ze moeten dus niks verkeerds naar binnen werken. Wist je dat dat de meeste vrouwen het vaak kouder hebben dan mannen?

Behalve dat het heel romatisch is om te zeggen dat je het koud hebt, zodat je vriend even z'n arm om je heen kan leggen, is het ook wetenschappelijk bewezen dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. Bij vrouwen vloeit er minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen. Maar er zijn nog meer redenen.

Zowel mannen als vrouwen hebben het moeilijk met lage temperaturen. Volgens professor menselijke fysiologie Mike Tipton van de universiteit van Portmouth komt dat doordat de mens ‘ontstaan’ is in warme streken.

Later heeft hij zich moeten aanpassen aan lagere temperaturen. Maar van nature hebben we dus liever hoge temperaturen. Toch is het opvallend dat mannen minder problemen hebben met de kou dan vrouwen.

Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het wel degelijk kouder hebben dan mannen. Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren.

Omdat het vet bij vrouwen beter verdeeld is over het lichaam dan bij mannen, zijn vrouwen beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Handig zou je denken, maar daardoor stroomt er bij vrouwen ook wel minder bloed naar de handen en voeten. En zo krijgen vrouwen het koud.

Dat is niet de enige oorzaak. Ook hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de temperatuur van vrouwen. In de fase na de eisprong kan dat al snel een verschil maken van 1 graad Celsius.

Overigens heeft ook onze slaap een invloed op onze temperatuur. ’s Nachts daalt onze lichaamstemperatuur, zowel van mannen als van vrouwen. Bij vrouwen gebeurt dat sneller en nadrukkelijker.

 


 Wist je dat de totale lengte van je bloedvaten wel 100.000 kilometer is?

Bloedvaten verdelen het bloed vanuit ons hart over het hele lichaam. De totale lengte van al deze bloedvaten is dus 100.000 kilometer. Dat is 2.5 keer zo lang als de omtrek van de aarde.Wist je dat een krokodil zijn tong niet kan uitsteken?

 

Waarom ze dit niet kunnen is ons niet helemaal duidelijk, misschien een soort beveiliging dat ze hun eigen tong niet kunnen afbijten.Wist je dat zwarte tanden in Japan een tijd in de mode zijn geweest? En wist je dat 49% van de Nederlanders zijn tanden te geel vindt? 

Op welke manieren kun je je tanden laten bleken?
Je kan het laten doen met een bleeklepel. Dat is een bitje dat op maat wordt gemaakt en het is eigenlijk de manier waarop het gebeurt bij de tandarts. De tandarts werkt echter nog met waterstofperoxide. Tegenwoordig is de meest voorkomende manier met een bleeklamp en zonder waterstofperoxide. 

Hoe werkt het?
Allereerst wordt er uiteraard een intake afgenomen. Vervolgens kom je in de stoel te zitten, checken ze nog de intake en vervolgens gaat de behandeling beginnen. De behandeling begint door middel van een bleekgel die op je tanden wordt aangebracht. Vervolgens wordt dan ook een lamp boven je tanden gezet die er voor zorgt dat het hele bleekproces in gang gezet wordt. Over het algemeen ben je binnen een uurtje klaar. 

X-treme Smile
X-treme Smile® is dé groothandel voor tanden bleken en een geregistreerd en exclusief merk voor producten op het gebied van tanden bleken op cosmetische basis. Een perfecte aanvulling op de cosmetische tandheelkunde. X-treme Smile® is resultaatgericht wanneer het op witte tanden aankomt en gaat verder dan de reguliere groothandel voor tanden bleken. X-treme Smile® is de enige gespecialiseerde groothandel voor tanden bleken in Nederland.

X-treme Smile® richt zich op de zakelijke markt in de beauty-industrie. Denk aan schoonheidssalons, nagelstudio's, mondhygiënisten en tandartsen die hun praktijk uit willen breiden met een dienst als tanden bleken op cosmetische basis én BEWUST kiezen voor kwaliteit. Zonder peroxide tanden bleken met gels die volledig voldoen aan de Cosmeticaverordening en uiteraard aangemeld zijn via het Europese portaal van de Nederlandse Voedsel-en Warenauthoriteit. Een samenwerking met X-treme Smile® staat garant voor de beste producten en resultaten, volledig veilig én zoals het hoort.


Wist je dat een mier een soort carwash op zijn pootjes heeft? Zo kan die namelijk zijn voelsprietjes schoon houden. En wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 10 keer per jaar zijn auto wast? 

Is het echt zo belangrijk dat je altijd je auto blijft wassen?
Het is zeker belangrijk dat je regelmatig je auto wast. Zeker ook voor het onderhoud van je auto. De lak wordt blootgesteld aan vogelpoep, vuil, pekel, en daarbij heb je ook andere zaken zoals de dingen die je niet ziet namelijk je bodem, velgen en dergelijke. Die worden aangetast wanneer je auto niet regelmatig een wasbeurt krijgt. Kortom je auto wassen is dus heel belangrijk.

Hoe zorg je er nou voor dat je je auto grondig en veilig wast?
Je kunt het beste terecht bij een BOVAG autowas bedrijf. Dat zijn erkende bedrijven die hest beste met je auto omgaan. Ze wassen op een veilige en milieuvriendelijke manier met zachte borstels en heel veel water. Het water wordt grotendeels gerecycled en de wasmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. 

Waarom kan je beter niet zelf met de hand doen?
Je zou namelijk denken dat je met een emmer juist grondig kan wassen en minder water verbruikt. Maar dat klopt niet helemaal. Juist omdat je met de hand veel minder water verbruikt waardoor heel veel zand in je spons en borstel kan blijven zitten. Dat wrijf je dan weer op je hele auto. Een auto wordt goed schoon wanneer je veel water gebruikt en minder wrijving hebt. Bij de carwash doen de borstels het werk terwijl wij rustig kunnen genieten. 


Wist je dat blonde vrouwen de meeste haren op hun hoofd hebben? Namelijk 160.000. En wist je dat de Egyptenaren 1500 voor Christus al hun haren verfden?


Haren verven
Archeologen hebben ontdekt dat de Egyptenaren rond 1500 voor Christus al henna, kamille en indigo gebruikten als haarkleurmiddel. De schoonheid van de kleur van het haar is door de eeuwen heen vaak veranderd. Zo was het 100 jaar voor Christus bij de Galliërs bijvoorbeeld een teken van klasse als je je haar rood had geverfd. In de vroege middeleeuwen daarentegen, werd rood haar  gezien als een teken van hekserij. Tijdens de renaissance was goudkleurig en blond haar in de mode, omdat blond haar gerefereerd werd aan engelen. Venetiaanse vrouwen probeerden hun haar te blonderen door hoeden zonder top en met brede randen te dragen. Ze trokken dan hun haren door de bovenkant van de hoed en besprenkelde het met een mengeling van aluin, honing en zwavel om het bleken door de zon te bespoedigen. Tot de negentiende eeuw werd haar voornamelijk met natuurlijke producten  gekleurd. In 1800 begonnen sommige mannen hun snoor in de zilvernitraat te dopen, om de grijze snorharen weer donker te maken. Dit leidde tot de ontwikkeling van de niet-natuurlijke haarkleuring. Eugéne Schueller ontwikkelde in 1907 een innovatieve formule om haar te kleuren. En in 1950 ontwikkelde Clairol een haarkleuring die in één stap werkte. En sindsdien verven vrouwen, maar tegenwoordig ook mannen, massaal hun haren.